Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, birkaç hafta önce yaşanan şiddetli don olayından sebze üreticilerinin olumsuz etkilendiğini ancak şeftali, kiraz, kayısı ve erik gibi sert çekirdekli ağaçların bu yıl daha çok ve kaliteli meyve vereceğini söyledi

 

Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, birkaç hafta önce bölgede yaşanan şiddetli soğuklardan bilinenin aksine bazı meyve ağaçlarının olumlu yönde etkilendiğini söyledi. Ege’de, uzun yıllardır görülmeyen “Sibirya” soğuklarının, tarla üretimi yapan sebze üreticisini büyük oranda perişan ettiğini, buna rağmen şeftali, kiraz, kayısı ve erik gibi sert çekirdekli ağaçların ise bu yıl daha çok ve kaliteli meyve vereceğini ifade eden İbişoğu, “Patates, marul, karnabahar ve lahana gibi sebze üretimi yapan çiftçiler olumsuz hava koşulları nedeniyle büyük zararlarla karşı karşıya kaldı. -7’ye kadar düşen hava sıcaklığından tarlada üretilen bazı sebzeler zarar görürken, soğuk havaya ihtiyacı olan sert çekirdekli meyve ağaçları ise sanıldığı gibi don olayından çok fazla etkilenmedi. Bu tür ağaçların, kış aylarında -4 derece civarında hava şartlarına ihtiyacı var. Soğuk hava, sert çekirdekli ağaçlar için faydalı. Meyve üreticileri, bu yıl daha çok ve kaliteli ürün elde edeceklerini kendi gözleriyle görecek” dedi.

 

TARIMSAL HASTALILAR AZALACAK

Soğuk havanın, toprakta bulunan “mantari” hastalıkların önlenmesi ile özellikle incirde görülen “kanlı basura” ve “kabuklu bitlerin” doğal şartlarda yok olmasına katkı sağladığını kaydeden İbişoğlu, “don olayı, bölgede yaklaşık 1 hafta süren yağışların adından meydana geldi. Topraktaki gözenekler önce dondu, ardından da artan hava sıcaklıkları ile çözüldü. Yer altı suları doğal olarak beslendi. Aşrı yağışlarla birlikte Küçük Menderes’in oluşturduğu taşkınlar için İlçe Tarım Müdürlüğü’nün kurduğu komisyon hasar tespit çalışmalarını aralıksız sürdürüyor” diye konuştu.

 

Editör: Haber Merkezi