İş Güvenliği Uzmanı – İşyeri Hekimi Bulundurmak sigortalı işçi çalıştıran her işletmeye zorunlu mu?
Son günlerde çok sık gündeme gelen ve iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili her alanda dile getirilen bir kavram var; İşletmeme İş güvenlik uzmanı ve İşyeri hekimi tutmalı mıyım? Özellikle Az tehlikeli sınıftaki işletmelerde bu sorular ile çok sık karşılaşılmakta ve uygulamasında karmaşalar yaşanmaktadır.
Öncelikle bilinmelidir ki 01 Temmuz 2016 itibaren tehlike sınıfına bakılmaksızın sigortalı personel çalıştıran resmi kurumlar da dâhil olmak üzere tüm işletmeler 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamına girmekte, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili üzerine düşen görevleri yapmalıdırlar. Bölgemizde bazı işletmecilerden ben risk analizi yaptırdım benim işletmem az tehlikeli sınıfta başka bir şey yaptırmam gerekiyor mu? gibi sorularla karşılaşıyoruz. 6331 sayılı Kanunda işverenin yükümlülükleri acık ve net bir şekilde yazmaktadır. 
“01 Temmuz 2016 tarihinden itibaren sigortalı personel çalıştıran tüm işletmeler tehlike sınıfına bakılmaksızın İSG-KÂTİP de tanımlı İSG UZMANI ve İŞYERİ HEKİMİ bulundurmak zorundadır.”
İş güvenliği uzmanlarından; C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlar az tehlikeli sınıfta, B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlar az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda, A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlar ise az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere tüm tehlike sınıflarında yer alan iş yerlerinde görevlendirilebilirler.
İşyeri Hekimleri için böyle bir ayrım söz konusu değildir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yetkili bölgemizde 300 ün üzerinde firma ile iş ortaklığı bulunan ve yaklaşık 6000 işçimize hizmet veren Tire OSGB konusunda deneyimli uzman kadrosu ve hekim kadrosu ile Tire de 2014 yılından beri Tire Adliye Meydanı Pehlivan iş merkezinde hizmet vermeye devam etmektedir. Bu bağlamda iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili her sorunuzu uzmanlarımıza danışabilirsiniz.


Sigortalı işçimiz var peki iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili ne yapmalıyız? 
Öncelikle İSG-KATİP programı aracılığı ile işletmemizin sigorta sicil numarasına işyeri hekimi ve iş güvenlik uzmanı atanması gerekmektedir.
Bu atamanın iki yöntemi var;
1-inci yöntem: Kendi işletmemizde sigortalı çalışan isg uzmanı ve işyeri hekimimiz var ise İSG-KÂTİP personeli içe görevlendirme yapabiliriz.
2-inci yöntem: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yetkili bir OSGB (Ortak Sağlık Güvenlik Birimi) firmasından hizmet alarak dışa görevlendirme yapılıp bu yükümlülüğümüzü yerine getirebiliriz.


İş güvenlik Uzmanı ve İşyeri hekimi ne yapacak?
Öncelikle şu bilinmelidir ki İSG profesyonellerinin asıl görevi iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili işverene rehberlik ve danışmanlık yapmaktır. 

İşletmenize atanacak isg uzmanı işletmenizde yapacağı hizmetler yönetmelikte şu şekilde sıralanmıştır;
1-Rehberlik
2-Risk Değerlendirmesi
3-Çalışma ortamı gözetimi
4-Eğitim, bilgilendirme ve kayıt
5-İlgili birimlerle iş birliği
İşletmenize atanacak işyeri hekimi işletmenizde yapacağı hizmetler yönetmelikte şu şekilde sıralanmıştır;
1-Rehberlik ve danışmanlık
2-Sağlık gözetimi
3-Eğitim ve bilgilendirme
4-İlgili birimlerle iş birliği

Cezası ne kadar?
Maliye bakanlığı tarafından hazırlanan 2016 yılı iş güvenliği idari para cezaları aşağıdaki tablodaki gibidir.

Editör: Haber Merkezi