Son yıllarda süt tüketiminin rekor düzeyde arttığı 1 milyar nüfuslu Çin, Türk sütüne kapılarını açıyor. Son bir kaç yıldır süt talebini Avrupa'dan karşılayan ve Avrupa'da sütün litre fiyatının 30 centten 50 centin üzerine yükselmesine neden olan Çin, şimdi de gözünü Türkiye'ye çevirdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri, Çin'e süt ve süt ürünleri satmak için akreditasyon çalışmalarını hızlandırdı.



AVRUPA YETMİYOR
Ulusal Süt Konseyi de Çin'e süt ve süt ürünleri ihraç etmek isteyen firmaların ve kooperatiflerin başvurularını almaya başladı. Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, son yıllarda yapılan ithalatlarla 17 milyon tona ulaşan Türkiye'deki süt üretimini eritmek için Çin'in müthiş bir fırsat olduğunu söyledi. Eskiyörük, "Çin sütle yeni tanışıyor. Hızlı hareket edip, Çin'e süt ve süt ürünleri ihraç etme fırsatını kaçırmayalım" dedi. 

Çin başta olmak üzere Asya ülkelerinin ciddi ölçüde süt tüketmeye başladığını dile getiren Eskiyörük, Avrupa'nın talebe yetişemediğini söyledi. Eskiyörük, "Çinliler, Avrupa'dan büyük miktarda ithalat yapmaya başladı. 30 centlerde dolaşan Hollanda'daki süt fiyatları 47-50 cente yükseldi. Şimdi yeni pazarlar aramaya başladılar. Bizim de ihracat şansımız var. Türkiye için büyük bir fırsat yatıyor. Bizim 5 yıl önce 12 milyon ton olan üretimimiz, şu an 18-19 milyon tona ulaştı. Geçen yıl verim düşük olduğu için üretim fazlası sıkıntısı yaşamadık. Ancak bu sütü tüketmek için pazar bulmamız gerekiyor. Çin'i iyi değerlendirmeliyiz. Devletin ihracata vereceği destek de çok önemli" diye konuştu. Çinlilerin de boş durmadığını, artan tüketimi dikkate alarak çiftlik yatırımlarına başladığını dile getiren Eskiyörük, "Çinliler de hayvancılığa girmeye başladı. Amerika'dan ciddi miktarda düve ithal edip çiftlikler oluşturuyorlar" dedi. İran'ın da Çin'e ihracata hazırlandığını belirten Eskiyörük, "Birçok ülke süt üretimini hızlandırıyor. İhracat pazarımız daralıyor. Bu konuda hızlı hareket etmeliyiz" dedi.



PİYASA RAHATLAR
Tire Süt Kooperatifi olarak sadece pastörize süt ürettiklerini, uzun ömürlü süt üretmediklerini hatırlatan Eskiyörük, ancak UHT süt üreten firmaların Çin'e ihracatları sayesinde piyasanın rahatlayacağını açıkladı. Eskiyörük, "Dünya ticaretinde alıcılar kooperatifleri tercih ediyor. Ancak UHT süt tesisi kurmak çok pahalı. Yaklaşık 8-10 milyon liralık maliyeti var. İzmir ne yazık ki Tarım Bakanlığı'nın tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme programı kapsamında değil. Bu nedenle bu yatırımı gerçekleştiremiyoruz. Fakat süt üreticilerinin ihracatı piyasayı ve üreticinin eline rahatlatır. Bu konuda hızlı hareket etmeliyiz" diye konuştu.



KONSEYDEN ÇAĞRI
Ulusal Süt Konseyi, Çin'e süt ve süt ürünleri ihraç etmek isteyen firmaların 26 Eylül tarihine kadar konseye başvurmasını istedi. Konseyden yapılan açıklamada, "Türkiye'den Çin Halk Cumhuriyeti'ne ihraç edilecek süt ve süt ürünlerine yönelik yürütülen çalışmalar neticesinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan teknik bir heyet bu ülkeye ziyaret gerçekleştirecek. Ziyaret kapsamında ÇHC Sertifikasyon ve Akreditasyon İdaresi (CNCA) ile görüşmeler yapılacak. Çin'e hayvansal ürün gönderecek tüm firmaların mutlaka bu idare tarafından kayıt altına alınması gerekiyor. Ülkemize ÇHC tarafından gerçekleştirilecek inceleme ziyaretinin ardından ürün ihraç etme izni alan firmalar 1 Mayıs 2014 tarihine kadar kayıt altına alınmadan ürünlerini gönderebilecek. Ancak belirtilen tarihten sonra kayıt altına alınmayan hiçbir firma izinli olsa dahi ürün gönderemeyecek" denildi.

Editör: Haber Merkezi