Bornova Belediyesi’nin organizasyonuyla Bornovalı üreticiler Tire Süt Kooperatifi’ni ziyaret etti.

 

 

Kooperatif Başkanı Mahmut Eskiyörük’ün “Tire Süt Modeli” konulu sunumunu dinleyen üreticiler kendilerinin de bu modeli ilçelerinde uygulamak için harekete geçeceklerini ifade etti. Tire Kutsan MYO Müdürü Harun Uysal’ın da katıldığı ziyarette üreticiler kooperatife ait, Süt İşleme Tesisi, Akaryakıt tesisi, Sılaj Paketleme Tesisi ve et İşleme tesisinde incelemelerde bulundu.

 

Üreticilerin sorularını yanıtlayan Eskiyörük; “Kooperatifçiliği dünya kabul etti, Türkiye de etmek zorunda” dedi.

 

Türkiye’nin kalkınması için tarımın en önemli sektörlerin başında geldiğini dile getiren Eskiyörük“Tarım, Türkiye’nin kalkınması için en önemli sektör. Fakat, ülke olarak biz, henüz yolumuzu oluşturamadık. Yüzde 70 aile işletmelerinden oluşan Türkiye tarım ve hayvancılığında, bu küçük aile işletmeleri ile Avrupa Birliği’ne giremeyeceğimizi, kaliteli üretim yapamayacağımızı, dünya pazarı ile rekabet edemeyeceğimizi (bu işletmelerin maliyetlerinin yüksek ve kalitelerinin kötü olması nedeniyle) söyleyen bir grup insan var. Bu kişiler, tarımda büyük işletmelerin çoğalması ve şirket tarımcılığına geçilmesi gerektiğini savunuyorlar. Ben bunun Türkiye için çok tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Tam aksine küçük işletmeleri yok ederek büyükleri yaratmaktansa, bu işletmeleri kooperatif çatısı altında birleştirerek büyük ölçek haline getirmemiz gerektiğine inanıyorum. ‘Bugün, kırsalda 5-10 inekle geçimini sağlayan ailelerin varlığını nasıl sürdürebiliriz, kaliteli üretim yapmalarını nasıl sağlayabiliriz ve üretim maliyetlerini nasıl düşürebiliriz’ sorularının yanıtını aramamız gerekiyor. Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) tarafından, geçtiğimiz yıl kooperatifçilik yılı, bu yıl ise küçük aile işletmeciliği yılı ilan edildi. Çünkü, dünyada doğrunun bu olduğu anlaşıldı ve dünya bunun doğruluğunu sadece ekonomik açıdan değil, toplumsal barış açısından da kabul etti. Böylece benim 20 yıldır verdiğim mücadelede ne kadar haklı olduğum ortaya çıktı” dedi.

 

Tarımdaki yapısal sorunların kooperatifçilikle çözüleceğine vurgu yapan Eskiyörük şunları söyledi: “Ülkemizde ulusal ve kalıcı bir tarım politikası oluşturulmadan fiyat istikrarı sağlanamaz. Türkiye'deki istikrarsızlık ve plansızlık yüzünden çiftçimiz ne ekeceğini şaşırmış durumda. Bütün tarımsal ürünler rastgele ekiliyor ve ektiği ürün para etmeyen çiftçi, bankalara borçlanarak üretimini sürdüremez hale geliyor. Yetersiz üretilen ürünlerde ise, bu açığı kapatmak için ithalat yapılıyor. Bunların hepsinin planlanması gerekir. Türkiye'nin ihracatına ve ithalatına göre ürünlere verdiğiniz desteklerle, istediğiniz miktarda üretim yapılanmasını sağlayabilirsiniz. Bizim hangi ürüne ne kadar ihtiyacımız var belirlenmeli ve üretici o nispette üretim yapmalı. Üretici de ne ekip ne kazanacağını bilmeli. Aslında Türkiye'de tarımı düzenlemek çok zor değil, benim elimde sihirli değnek yok sonuçta. Tire Süt Kooperatifi, Türkiye'deki bütün kooperatifler batarken 36 kat büyüdü. Bunun nedeni bizim amaç dışına çıkmamamız. Burası ortak menfaatlerin korunduğu bir yer ve biz de kaynakları doğru kullanarak bunu başardık. Neden, Türkiye'nin bütün ilçelerinde bir Tire Süt Kooperatifi olmasın? Çok zor değil bu. Birileri bu bir kültürdür ve Türkiye buna uygun değildir diyor ama hayır. Türkiye'de bu sistem, kültür, eğitim ve teşvikle çok rahat geliştirilebilir. Öncelikle bu sorunların kooperatifçilik ile giderilebileceğine inanmamız gerekiyor. Ben çarenin kooperatifleşme olduğuna inanıyorum. Çünkü, kooperatifleşmenin insana yakışan bir yapı olduğunu düşünüyorum. Kooperatifleşmede dayanışma, yardımlaşma, işbirliği, paylaşım ve güç birliği vardır.  Yani, insanların yaşam biçimine çok uygundur. Tekelleşme ise böyle değil, orada sömürü ve daha vahşi şartlar var.  Bunun olduğu yerde zaten küçük işletmelerin büyük işletmeler karşısında yaşama şansı yok. Bu yüzden onların korunması gerekiyor. Ancak, birlikte çalışırlarsa kendilerini koruyabilirler. Yani siz kooperatifleşmedikçe küçük aile işletmeler birer birer yok olacaktır. Bu yüzden kentlere yığılmalarla birlikte sorunlar da artacaktır”

Editör: Haber Merkezi