Tire’nin Derebaşı mahallesindeki üreticiler Beydağ Barajın’dan Küçükmenderes’e su bırakılmaması nedeniyle yol kesip eylem yaptı. Üreticiler 2 veya 3 gün içinde barajdan su bırakılmaması halinde ürünlerinin tarlada yanıp, kavrulacağın söylediler


Fatih ŞAŞMAZ / TİRE İHA

HABER VİDEOSU EN ALT KISIMDA

İzmir’in Tire ilçesi, Derebaşı mahallesinde susuzluk çeken üreticiler, Bayramda yol kesip eylem yaptı. Ödemiş Tire karayolunu kısa süreli trafiğe kapatan Derebaşılı üreticiler, Beydağ Barajın’dan en geç 2 veya 3 gün içinde Küçükmenderes’e su bırakılmadığı takdirde, tarladaki ürünlerinin sıcakta yanıp, kavrulacağını söyledi. Daha önceleri, Beydağ barajından Küçükmenderes’e, kuraklığın had safhaya ulaştığı yaz aylarında düzenli olarak sulama amaçlı su bırakıldığını, ancak son 2 yıldır bu uygulamaya son verildiğini ifade eden üreticiler, “ürünlerimiz tarlada kurumadan yetkililerden yardım istiyoruz” şeklinde konuştular.

2 YILDIR SU YOK
Süleyman Dereliçay (40) adlı üretici, “2 yıldır tarlalarımızı yeterince sulayamadığımız için büyük maddi kayıplara uğruyoruz. Derebaşı, Doyranlı ve kısmen Pınarlı mahalleri susuzluktan etkileniyor. Derebaşında, hayvancılığın yanı sıra, ağırlıklı olarak mısır ve peyzaj bitkileri üretimi yapıyoruz. Geçen yıldan buyana çiftçiler tarlalarında yaklaşık 250 adet su sondaj kuyusu açmasına rağmen istenilen verimi bir türlü elde edemedik. Ya kuyulardan su çıkmadı, ya da yaklaşık 300 metrelerde işimizi görmeyecek şekilde çok cılız suyla karşılaştık. Kuyu başına yaklaşık 50- 60 bin lira masraf yaptık. Ürünlerimiz tarlada kuruduktan sonra bankalara yüklü miktarlardaki borcumuzu nasıl ödeyeceğiz? “dedi.

YARDIM İSTEDİ
Bölgenin baraj ve gölet zengini olmasına rağmen Derebaşı’nda halen su sıkıntısı çekmelerinin ironik olduğunu belirten Dereliçay, “gerekli her yere başvurumuzu yaparak, mağduriyetimizi belittik. Yetkililerden, Küçükmenderes’teki ıslah çalışmaları nedeniyle barajdan su salınamayacağı yanıtıyla karşılaştık. Zeytinova ve Beydağ barajları neredeyse burnumuzun dibinde olmasına rağmen ne yazık ki bizler su fakiriyiz. 45 derece sıcakta ürünümüz tarlada kavruluyor, perişan olduk. Bize ancak milletin adamı Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan yardım edebilir. Neler çektiğimizi bilseydi eminim gerekli yerlere hemen talimat verirdi” diye konuştu.






HABER VİDEOSU:

Editör: Haber Merkezi