Milli Eğitim Bakanlığının yeni uygulamaya koyduğu yönetici atama yönetmenliğine göre, Tire’de Okul Müdürlerine verilen puanlar hem idarecileri hem eğitim sendikalarını ayağa kaldırdı.

Ergün ÇELİK


HABER VİDEOSU EN ALT KISIMDA


Tire’de yapılan puanlamanın adil olmadığına dikkat çeken sendikalar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kapısına siyah çelenk bıraktı. Eğitim-Sen, Eğitim-İş, Türk Eğitim-Sen ve Kuvayi Milliye Eğitim Sendikası üyelerinin katıldığı siyah çelenk bırakma eyleminde sendikalar adına ortak basın açıklamasını Eğitim-İş Tire Temsilcisi Zekayi Kolay yaptı. Kolay, Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

 

        Bilindiği gibi, TBMM Genel Kurulu’nda 01.03.2014 tarihinde kabul edilen Milli Eğitim Temel Kanunu ile bazı kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanunun, 4 yıl süresini dolduran tüm okul yöneticilerinin görevden alınmasını öngörmekteydi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın çıkardığı yönetici görevlendirme yönetmeliği çerçevesinde yapılan puanlama sonuçları açıklanmıştır.

       Milli Eğitim Bakanlığı, sınav kazanarak göreve gelenler dahil tüm okul müdürlerini görevden almış görünmektedir. Görevden alınan okul müdürlerinin yerine yandaş sendika üyesi öğretmenlerin müdür olarak görevlendirileceği açıktır. Milli Eğitim Bakanlığı, AKP zihniyetinde olmayan müdürlerin kıyımını gerçekleştirmiş, hukuksuz uygulamalarına bir yenisini daha eklemiştir.

      On binlerce yöneticinin görevinden alınması okulların açılması ile birlikte kaos yaşanmasına neden olacak, kariyer ve likayat gözetmeksizin yapılan görevlendirmeler okullarımızda iş barışını bozacak ve eğitimin niteliğini daha da düşürecektir.

      İktidar partisinin sevk ve idaresi altında bulunan Milli Eğitim Bakanlığı, yıllardır yandaşlarına göre kayırmacı bir sistem oluşturabilmek için hiç durmadan düzenleme yapmaktadır. Söz konusu durum da eğitim kurumlarına yandaş yönetici görevlendirme hevesinin güncel örneğidir. Artık atamalarda liyakat ölçütü askıya alınmış, tek ölçü yöneticinin AKP’ye bağlılık derecesi ile AKP’nin yerelleştirmeci ve özelleştirmeci politikalarına hizmet edecek olması haline gelmiştir.

     Yıllarca okullarını başarıyla yönetmiş yöneticilerin, öğretmenlerinden, öğrenci temsilcilerinden, velilerinden yüksek puan almalarına rağmen, bu puanların Milli Eğitim yöneticilerinin verdiği puanların dörtte birini bile bulmaması, iktidarın bırakın kadrolaşmayı kendisine tamamen ve kayıtsız şartsız biat etmiş yönetici aradığını göstermektedir.

     Hedef çok açıktır. Hedef, kamusal temel bir insan hakkı olan eğitimi, paydaş, katılımcılık ve yönetişim adı altında yerellere ve ardından şirketlere hizmet alm yoluyla peşkeş çekmektir. Bu açıdan bakıldığında ise hedef klasik kadrolaşma hedefini çoktan aşmıştır. Genel hedef, eğitimin yerelleşme ve özelleştirme politikasına en iyi hizmeti sunabilecek CEO’ları görevlendirmektir.

         Tire özelinde de bu hukuksuzluk devam etmiştir. Eğitim çalışanları olarak şu soruların cevaplarını bekliyoruz:

1.       İlçe Milli Eğitim Müdürü hangi objektij kriterlere dayanarak kendisine 95 puan vermiştir ?

2.       İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü, ataması iptal edildiği halde hangi yetkiyle okul müdürlerine puan vermiştir ?

3.       Puan vermeyen Şube Müdürü yerine kim, hangi sıfatla puan vermiştir ?

4.       İlçeye yeni atanan ve hiçbir okul müdürünü tanımayan İlçe Milli Eğitim Müdürü ve Şube Müdürü hangi bilimsel kriterlere göre Okul Müdürlerine puan vermiştir ?

 

         Sonuç olarak eğitim yöneticilerinin belirlenmesi ve değerlendirilmesi sürecinde siyasi referanslar değil, liyakat ilkesi temel alınmalıdır. Hukuk bürolarımız, söz konusu yönetmeliğin yayımlanmasından sonra gerekli hazırlıklarını tamamlayarak yöneticilik için yeterli puan alamayan üyelerimize yönelik dava dilekçesi hazırlamıştır. Eğitim Emekçileri olarak, bu haksız ve hukuksuz uygulamaya karşı gerekli demokratik ve meşru mücadelemizi sürdüreceğiz. 



HABER VİDEOSU:

Editör: Haber Merkezi