Memurlar, 2014 Ocak ayında aldıkları 123 TL zamla bütün bir yılı geçirmek zorunda kaldı. Memur–Sen’in hükümetle oturduğu toplu sözleşme görüşmeleri sonucunda yapılan bu zammın 88,4 TL’si, sene sonunda vergi olarak geri alındı. 
Türk Eğitim-Sen İzmir 1 No'lu Şube Mevzuat Sekreteri Hanifi Başkan, söz konusu zam maaşlara yüzde 2 ile 7 arasında yansırken yılın ilk 11 aylık dilimindeki enflasyonun yüzde 8,5’i bulduğunu söyledi. Başkan, yaptığı açıklamada, “Toplu sözleşme masasında unutulan enflasyon farkı nedeniyle memurların maaşları eridi ancak yılın özellikle ikinci yarısından sonra memur maaşları, bir de artan vergi oranları nedeniyle kesintiye uğradı. Memurlara 123 lira zam verilirken vergiler yoluyla, gelir vergisi matrahı üzerinden yüzde 5 daha kesinti yapıp verdiğini fazlasıyla geri almış oldu.” dedi. Maliye Bakanlığı’nın daha fazla vergi toplama derdine düştüğünü ve düşük maaşlı memurların bile ödeyeceği gelir vergisi oranlarının son aylarda yüzde 15’ten yüzde 20’ye çıktığını ifade eden Başkan, “Böylece 2 milyon 100 bin memur, bir üst vergi diliminden vergi ödemek zorunda kaldı. Temmuz ayını da zam alamadan geçiren memurlar, gelir vergilerine gelen yüzde 5’lik artış dolayısıyla tam bir hezimet daha yaşamış oldu. Hükümet, bir eliyle verdiğini öbür eliyle geri aldı. Öğretmen 123,5 lira zam aldı, 88,4 lira fazladan vergi ödedi.” dedi.

Gelir vergisinin yüzde 65’ini ücretli çalışanların ödediğini kaydeden Türk Eğitim-Sen Mevzuat Sekreteri Başkan, “Asıl amacı çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi almak olan vergi sistemi Türkiye’de, yakaladığından vergi almak şeklinde işlemektedir. Türkiye’de gelirin yüzde 10-15’ini alan çalışanlar, toplanan gelir vergisinin yüzde 65’ini ödüyorsa burada adaletten söz etmek imkânsız. Zaten toplu sözleşme nedeniyle büyük bir hezimet yaşayan memurlar, gelir vergisi oranı yüzde 15’ten 20’ye çıktığı için daha düşük maaş aldı. Hükümet, bir eliyle zam olarak verdiğini, öbür eliyle vergi olarak geri alıyor. Toplu sözleşme görüşmelerinde, vergi dilimleri yükseltilerek bu mağduriyetin giderilmesi için talebimiz olmuştu ama yetkililer, kolay yoldan vergi toplamayı seçtikleri için buna yanaşmadılar. En düşük maaş alan bir hizmetli bile gelirinin yüzde 20’si kadar gelir vergisi ödemektedir. Bu adaletsizliklerin giderilmesi için yeni yılla birlikte çalışanlara yönelik yeni bir vergi dilimi düzenlemesi yapılmasını beklemekteyiz.” şeklinde konuştu.
Editör: Haber Merkezi