Özel Ata Sağlık Hastanesi’nde görevli Klinik Psikolog Beyza Bülbül, “Yaklaşan üniversite sınavına karşı, ya yapamazsam, ya başaramazsam, ya ailemin ve beni sevenlerin beklentilerini  karşılayamazsam, ya bildiklerimi unutursam  gibi  kaygılarınız varsa eğer kaygınızı azaltabilmek için kendinize güvenin” dedi. Bülbül, “Sınava hazırlık sürecinde kaygıyı arttıran en önemli unsur, öğrenciye  zarar veren düşünce ve davranışların kontrol altına alınamamasıdır” dedi. 
 

NEFES EGZERSİZİ YAPIN
Sınavın kişiliği değil bilgileri ölçtüğünü dile getiren Bülbül, “Sınav sürecinde, sınavı kazandığınızı ve okuduğunuz bölümde başarılı olduğunuzu hayal edin. Zihninizde geçmişteki başarısızlıklarınız değil başarılarınızı düşünün. Kazanamazsam mahvolurum, rezil olurum, hayatım biter, işe yaramaz bir insan olurum gibi olumsuz düşünceler size bir avantaj sağlamaz. Bu düşünce yapılarını akılcı, mantıklı ve değerlilik duygusu barındıran düşüncelerle yer değiştirin. Bununla birlikte nefes ve gevşeme egzersizleri,  olumsuz  düşüncelerle baş başa kalmak yerine  dikkatini başka noktalara odaklama gibi alternatifleri de hayatınıza alın” diye konuştu.
Sizde kaygı yaratacak, olumsuz ifadeler kullanan, heycan yaratacak insanlardan kaçmanız gerektiğini vurgulayan Bülbül, “Herkesin kapasitesi farklıdır bu süre içinde kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın ki değerlilik duygunuzu yitirmeyin. Beslenme alışkanlıklarınıza ve uyku düzeninize dikkat edin. Sınav esnasında, kontrolün kendinizde olduğunu hatırlayın. Heycanladığınızı hissettiğinizde panik yapmayın, birazdan geçeceğini düşünün. Sınava giren öğrencilerin ne yaptığla,kaç soru çözebilecekleriyle ilgilenmeyin. Dikkatiniz sadece kendi yapabilceklerinizde olsun. Şimdi kavramına odaklanın. Bu sayede geçmiş ve gelecek  kavramlarını unutacaksınız.  Yapamadığınız soruyla oyalanmayın  soru başına düşen zamana uymaya çalışın. Sorunun gerçekten ne isteğini anlamaya çalışın. Sınav sonrasında kendinizi ödüllendirin ve keyif veren etkinlik ve aktivitelerde bulunun” dedi.

AİLELER GÜVENİNİ HİSSETTİRMELİ
 Bu süreçte  aileler için öneride bulunan Bülbül, “Çocuklarınıza güvendiğinizi onlara her fırsatta hatırlatın, onların duygu ve düşüncelerini paylaşmalarına izin verin ve onları bu süreçte ertelemeyin, başarılarını görmezden gelmeyin ve olumlu geri bildirimlerde bulunun. Çocuğunuz sınavla ilgili konuşmak istediğinde özenli davranın ve yaştaşlarıyla kıyaslamayın. Onları koşulsuz sevdiğinizi her fırsatta hatırlatın” diye konuştu. 
 

Editör: Haber Merkezi