Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınan kararla yeni eğitim dönemi ile birlikte artık ‘öğretmen liseleri’ eğitim-öğretim hayatında olmayacak. Ülke genelindeki ikiyüzü aşkın öğretmen lisesi ise ‘Anadolu’, ‘sosyal bilimler’ ve ‘fen’ liselerine dönüştürüldü. Tire’de bulunan ÖMA Anadolu Öğretmen Lisesi de bu kapsamda ‘Sosyal Bilimler Lisesi’ne dönüştürüldü.


Yeni eğitim öğretim yılından (2014-2015) itibaren Sosyal Bilimler Lisesi olarak hizmet verecek okulun, 10, 11 ve 12. sınıfa geçen öğrencileri ‘Anadolu Öğretmen Lisesi’ öğrencisi olarak eğitimlerini almaya devam edecek. Böylelikle resmiyette geçişi yapılan yeni uygulamanın tamamı ile başlaması, fiiliyatta 3 yıllık geçiş dönemi sonunda bitmiş olacak.


12 YIL ÖĞRETMEN LİSESİ OLARAK HİZMET VERDİ
2002 yılında açılan ve hizmet vermeye başlayan Tire Öğretmen Melahat Aksoy Anadolu Öğretmen Lisesi, 12 yıl sonra hizmet süresini tamamlamış oldu. İlçemizde 2 Anadolu lisesinin olması, yine ilçemizde ve komşu Ödemiş ilçesinde fen liselerinin olması, Tire’nin coğrafi pozisyonu gereği Küçük Menderes Havzası’nın ortasında yer alması ve Gaziemir dahil Havza’nın hiçbir yerinde sosyal bilimler lisesinin olmaması, Tire’deki mevcut okul kompleksinde pansiyonunun olması gibi sebepleri ile Tire’deki öğretmen lisesinin ‘Tire Sosyal Bilimler Lisesi’ olmasına karar verildiği düşünülmekte.

10, 11 ve 12. SINIF ÖĞRENCİLERİ AYNI ŞEKİLDE EĞİTİM GÖRMEYE DEVAM EDECEK
Gelecek sene 120 öğrenci alarak Sosyal Bilimler Lisesi olarak eğitim vermeye başlayacak olan Tire’nin yeni okulunun ilk senesinde kaç puanla öğrenci alacağı, ilk senesi olması itibarıyla, bilinmemekte. Okulun 10, 11 ve 12. sınıflara geçen toplam 402 Öğretmen Lisesi öğrencisi ise eğitimlerine aynı şekilde devam edecek. Türkiye genelinde bulunan 217 öğretmen lisesinin 31 tanesinin sosyal bilimler lisesine dönüştürüldüğü, bunlardan birinin de Tire’deki okul olduğu öğrenildi.

ÖĞRETMEN LİSELERİNE GÜNÜMÜZ ŞARTLARINDA İHTİYAÇ KALMADI
Öğretmen liselerinin kaldırılmasını, günümüz şartları içinde lise seviyesinde böyle bir okula duyulan ihtiyacın kalmamasına bağlayan konunun uzmanları, “Artık, eskisi gibi, öğretmen lisesini bitireni öğretmen yapmıyorlar. Muhakkak eğitim fakültelerinde veya fen edebiyat fakültelerinde okunması gerekmekte. Hatta KPSS sınavlarına girmek gerekmekte. Anadolu liselerinden veya herhangi bir liseden mezun olan bir öğrenci istediği eğitim fakültesine gidebilmekte. Yeni oluşan düzen içerisinde işlevini yitiren bu okulların bu şekilde dönüşümüne karar verilmiş” şeklinde durumu değerlendirdi.

SOSYAL BİLİMLER LİSESİ OLARAK KAYBETTİĞİ POPÜLERİTESİNİ YENİDEN KAZANACAKTIR
Tire’deki okulun sosyal bilimler lisesi olmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendiren konunun uzmanları, fen lisesinin açılması ile eski popüleritesini biraz kaybeden okulun Tire Sosyal Bilimler Lisesi adını alarak popüleritesini ve eski başarı düzeyini yeniden kazanacağı görüşünde.

Editör: Haber Merkezi