Tire’nin asırlık çınarı 82 yaşındaki emekli öğretmen Orhan Aksay emekli maaşının bir bölümünü yardıma muhtaç öğrencilere kırtasiye yardımı için ayırıyor.

Ergün ÇELİK

 

Tire’de, uzun yıllar eğitim camiasına damgasına vuran 82 yaşındaki efsane öğretmen Orhan Aksay örnek bir karara imza attı. 44 yıllık öğretmenlik hayatı boyunca sadece öğrencilerinin başarıları için çırpınan asırlık çınar, devletten aldığı emekli maaşından belli bir bütçe ayırarak, yardıma muhtaç öğrencilere kırtasiye yardımı yapma kararı aldı. Uzun yıllar ciddi sağlık sorunlarıyla mücadele etmesine rağmen hiçbir zaman köşesine çekilmeyen vefakar öğretmen kendisini asla emekli olarak görmediğini söyledi.  “öğretmenlik mesleğinin emeklisi olmaz” diyen Aksay, “17 yıl önce, 37 yıl müdürlük görevi yaptığım Tire Şehit Ali İhsan Kalmaz İlkokulu’ndan emekliye ayrıldım. 44 yıl boyunca gece gündüz demeden kendimi öğrencilerime adadım. Emekli olduktan sonra bile aklım hep öğrencilerimde kaldı. Şimdilerde ise imkanlarım ölçüsünde onlara yardım etmek için çabalıyorum. Eşim Güner hanım da benim gibi emekli öğretmen. Aylık bütçemizden kısıtlıda olsa belli bir pay ayırarak, köy okullarında okuyan yardıma muhtaç öğrencilere kırtasiye yardımı yapma kararı aldık. Yarınların Türkiye’sini onlar idare edecek. Ömrüm vefa ettiği kadar eşimle birlikte eğitime ve öğrencilerime elimden geldiği kadar destek vermeye devam edeceğim” dedi.

 

 

GEÇMİŞİ BAŞARILARLA DOLU

Başarılı çalışmalarından dolayı 1982 yılında Türkiye genelinde yılın öğretmeni seçilen Aksay, ilçede kültür, sanat ve spor alanında düzenlenen her türlü organizasyonun içinde yer alarak, sosyal yaşama tam destek verdi. Tam bir doğa aşığı olarak da bilinen Aksay, yıllar önce bireysel olarak başlattığı çalışmalarla, TCDD ve Vakıflar’dan kiraladığı arazilere ve kent içine bu güne kadar binlerce ağaç fidanı dikti. 44 yıllık meslek hayatının 37 yılını idareci olarak geçiren dev çınar görev yaptığı süre içinde dönemin idarecilerinden 37 kez teşekkür, 17 kez de takdir belgesi alarak tarihe geçti. 1974’ten sonra, Şehit Ali İhsan Kalmaz İlkokulu’nda öğrencileriyle birlikte sergilediği Kıbrıs Barış Harekatı’nı anlatan gösterileriyle dönemin Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın da dikkatini çeken Aksay, 1’nci Cumhurbaşkanı Denktaş tarafından teşekkür mektubuyla ödüllendirildi. Tire’nin kent belleğinin oluşmasına önemli katkılar sağlayan asırlık çınar, şimdilerde kiraladığı bahçenin bir bölümünde oluşturduğu küçük kulübesini ise mini bir müzeye dönüştürdü. Atatürk ve Tire tarihine ışık tutan belge, fotoğraf ve objelerle dolu olan kır evinde çalışmalarını sürdüren Aksay, geleceğe ise umutla baktığını ifade etti.

 

 

ORHAN AKSAY KİMDİR?

Evli ve 1 çocuk babası Orhan Aksay 1932’de Tire’de doğdu. 1953’te Necati Bey İlköğretmen okulundan mezun olduktan sonra Eskişehir Üniversitesi’nde ön lisansını tamamladı. 44 yıllık öğretmenlik hayatını 1997’de sonlandırdı. 1982’de Türkiye genelinde yılın öğretmeni seçildi. Uzun yıllar ilçede futbol ve tiyatronun gelişimiyle ilgilendi. THK Tire Şube Başkanlığı göreviyle de sosyal hayatın içinde yer aldı. Cumhuriyetin 75’nci yılında açtığı “fotoğraflarla cumhuriyetin öyküsü” adlı sergi ses getirdi. İlçede, ilkokullar arasında ilk bando ve kılıç kalkan ekibini kurdu. Uzun yıllar görev yaptığı Şehit Ali İhsan Kalmaz İlkokulu’nda uygulama bahçesi kurarak tarihe geçti. Öğrencileriyle birlikte çiçek fidanı, tavşan, süs balıkçılığı, meyve üretimi yaparak, okuluna gelir sağladı. İki bakanlığın düzenlediği yeşil okullar yarışmasında İzmir birincisi oldu, bakanlık düzeyinde mansiyon ödülüne layık görüldü. Şiir ve makaleleri ise birçok dergi, gazete ve ansiklopedide yayınlandı.

 

Orhan Aksay’ın kaleminden öğretmenin sevgisi

Dünyada bütün çocukları seviyorum

İster siyah

İster beyaz

İster sarı

İster Kızılderili

Onlar Tanrı’nın melekleri

 

 

Dünyada bütün çocukları seviyorum

İster Müslüman

İster Hıristiyan

İster Putperest

İster Musevi

Onlar Tanrı’nın melekleri

 

 

Dünyada bütün çocukları seviyorum

İster zengin

İster fakir

İster temiz

İster kirli

Onlar Tanrı’nın melekleri

 

 

Dünyada bütün çocukları seviyorum

İster sağlıklı

İster mariz

İster akıllı

İster deli

Onlar Tanrı’nın melekleri

Dünyadaki bütün çocukları seviyorum.

Editör: Haber Merkezi