Eğitim Sen ; 24 Kasım Öğretmenler Günü'nün 12 Eylül döneminin bir ürünü olduğuna dikkat çekerek, "12 Eylül zihniyetinin nasıl bir öğretmen istediğinin simgeleştiği bir gün olduğu asla unutulmamalıdır." diyerek bu günle ilgili görüşlerini dile getirdi.

 

Eğitim Sen Tire Temsilciliğinden, yapılan yazılı basın açıklamasında şu ifadeler yer alıyor;

      “ 24 Kasım 1928 Mustafa Kemal’in Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabul ettiği gündür. Eğitim Sen olarak bu günü son derece önemsediğimizi  ve onun eğitim alanında yaptığı devrimlerle gurur duyduğumuzu öncelikle belirtmek isteriz.

      Ancak; 12 Eylül askeri yönetiminin 24 Kasımını Öğretmenler Günü olarak kabul etmememizin nedenlerini şöyle sıralaya biliriz:

   Siz Atatürk’ün kurduğu partiyi, sonra onun iki manevi evladım dediği Türk Tarih Kurumunu ve Türk Tarih Kurumunu Kapatıp buda yetmez gibi binlerce öğretmeni cezaevlerine gönder, işkenceden geçir, sürgün et, yüzlercesini görevden uzaklaştır.( Bu dönemde 1402 Sayılı Sıkıyönetim Kanununa dayanarak resmi rakamlara göre 3.854 öğretmeni,120 öğretim üyesinin görevine son verilmiş, 7.200 devlet memuru hakkında yasal işlem yapılmıştır.)   Yine dönemin en etkili öğretmenler örgütü ( 200 bin üyesi olan) TÖB-DER’i kapatıp, alay eder gibi 24 Kasım'ı 1981 yılında 'Öğretmenler Günü' olarak ilan et. Biz öğretmenler de kuzu kuzu askeri rejimin bize uygun gördüğü tarihi, çekilen onca acıya, şiddete, baskıya  rağmen kabul edelim. Öyle mi!

              12 Eylül cuntasının ideolojik anlayışı ve öğretmenlere bakışı günümüzde de AKP hükümetiyle birlikte aynen devam ediyor. Öğretmenleri az çalışıp, çok tatil yapmakla itham ederek, onları velilerin, öğrencilerin önünde küçük düşürerek , Laik, demokratik ve bilimsel eğitime önem vermen gerekirken, gerici,faşist  ve dinci eğitimin önünü açarak eğitimi her alanda gericiliğe teslim ederek 12 Eylül anlayışını aynen uygulamaktadır.

            Oysa, hem çalışma şartları, hem iş yeri güvenliği hem de aldıkları ücretler bakımından Türkiye’deki öğretmenler, Avrupalı meslektaşlarından iki yüz saat daha fazla çalışmalarına rağmen çok daha düşük ücret almaktadırlar. Özellikle 12 yıllık AKP hükümeti ile birlikte eğitimimiz yapboz tahtasına dönüştürülerek en büyük tahribat eğitime ve öğretime verilmiştir.

      İşte, bu sorunların çığ gibi büyüdüğü bu günlerde solanlara sıkıştırılıp, göstermelik törenlerle öğretmenler günü kutlamalarını kabul etmiyoruz.

      Biz Eğitim Sen olarak 5 Ekim Dünya Öğretmenler  günü nü kabul ettiğimizi belirtirken, Parasız,kamusal,laik,demokratik,bilimsel ve anadilde eğitim mücadelemizden vaz geçmeyeceğimizi tüm halkamıza duyururuz.”

 

‘Ulusları Kurtaracak Olanla Yalnız ve Ancak Öğretmenlerdir.’

                                                                                                                           M.Kemal ATATÜRK

Editör: Haber Merkezi