Tire’nin tanınmış simalarından olan emekli öğretmen, araştırmacı yazar Yılmaz Göçmen, yıllarca müdür olarak görev yaptığı Dört Eylül Ortaokulu’nun son SBS sınavı sonuçlarına göre, ilçe milli eğitimdeki veriler kaynak alınarak, ilçe çapında sonuncu olduğunu ifade etti ve Tire’nin kadim okullarından birin in bu hale gelmesine tepki gösterdi.



Kamuran KIZILBOĞA / Büyük Tire Gazetesi


Son SBS (Seviye Belirleme Sınavı) bu yıl yapıldı. Sınava giren öğrencilerin puanları Temmuz ayı içerisinde açıklandı ve kayıtlar yapıldı. Sonrasında il milli eğitim müdürlüğü ilçelerden gelen verilere dayanarak il ve ilçeler bazında orta okulların başarı durumunu gösteren sıralamayı yayınladı. Önceki gün bu başarı sıralamasını OYP’ye (Ortaöğrenim Yerleştirme Puanı) göre olanını yer aldığı sıralamayı yayınlaşmıştık. Bu listede ‘318.579’ puan ortalaması ile Tire beşincisi olan Dört Eylül Okulu’nun SBS’deki ‘sınav puanı’ sıralamasında 20. Sırada, yani ilçe çapında son sırada olduğunu ifade ve iddia eden ve bunu ilçe milli eğitimin de elinde bulunan resmi evrakta da bulunduğunu ifade eden Göçmen, yıllarca müdür olarak görev yaptığı okulun bu hallere gelmesinden dolayı tepkili olduğunu belirtti. Göçmen tepkisini şu sözlerle dile getirdi.


“AT SAHİBİNE GÖRE KİŞNER !”
“2012-2013 eğitim-öğretim yılı sonunda (Yani 2013 yılında ) yapılan ortaokullar arası SBS sınavlarında, İzmir ilinde 656 ortaokulun SBS sınav puanı ortalamasına göre bütün İzmir’de; 318,579 sınav puanı ortalamasıyla Tire 4 Eylül Ortaokulu, 656 ortaokul içerisinde 593.(Beş yüz doksan üçüncü) Tire’de bulunan köy okullarının da olduğu 20 okul içerisinde 20. yani Tire’de sonuncusu olmuştur.


Benim o okulun kurucu müdürü olarak ne kadar üzüntü içerisinde olduğumu anlatmaya kelimeler yetmez. 10 yıl önce başarılarıyla İzmir İl İkincisi olan okul bugün Tire sonuncusudur. Bunun sorumlusu İlçe Milli Eğitimden sorumlu olan her kademedeki yöneticilerdir. ‘Nasıl olursa olsun bizden olsun’ diye tayin ettikleri; ama vekil, ama asil; okul yöneticileridir. Beyler; ‘At sahibine göre kişner’, ‘Balık baştan kokar’ demişler.


Okul açılıyor, ilk gün tören var, okul müdürü yeni ders yılını kutlamaya odasından çıkmıyorsa, okul idarecileri bir gün öğretmenler odasına gitmiyorsa, öğrenci velisinin aldığı akıllı tahta ile projeksiyon aleti okul idarecileri taktıramıyor da veli çaresiz kendi gidip kendi takıyorsa daha geriye ne kalıyor? O okul idaresi okulun bahçesini bile temizletmiyorsa daha ne bekliyorsunuz? Biz söyledikçe; ‘Somut belge, somut belge’ diyen yöneticilerimize sesleniyorum: İŞTE BELGE: SONUNCULUK! Sözlerimi Hz. Mevlana’dan bir dörtlükle bitireyim.”


“Sükût eyledim, “Kahrı var” dediler.
Biraz Söyledim “Zehri var” dediler.
Sustum, “Kahrından susuyor” dediler.
Biraz konuştum, “Zehrini kusuyor” dediler. 
Editör: Haber Merkezi