Geçtiğimiz yıllar yine bu köşeden, gelişen 112 acil sağlık hizmetleri hakkında siz değerli okurları bilgilendirme amaçlı bir yazı kaleme almıştım. 112 nin geçmişi ve bugünü hakkında detaylı şekilde konuyu ele almıştık. Şimdi bugün mevcut hal üzerine yeniden bu konuları tazelemek gerektiğini düşünerek yazıma başlıyorum.

   Biz 112 çalışanları halkımıza profesyonel hizmet vermek için Sağlık Bakanlığının farklı eğitim programlarına tabii tutuluyor ve bu programları bir kaç yılda bir tekrarlayarak bilgi ve becerilerimizi güncel tutuyoruz, profesyonel sağlık hizmetini sahaya yansıtıyoruz. Öncelikle bilinmesini istediğim konu budur. Bunu da şunun için söylüyorum; Acil Yardım için çağrılan sağlık çalışanları birilerinin itip kakacağı, küfürler edip emirler vereceği kişiler değildir. Bizler bir sürü gereksiz çağrı olmasına rağmen aldığımız her vakaya kendi ailemize, en yakınlarımıza çıkar gibi çıkıyor, bu hassasiyetle müdahale ediyoruz.

  Şimdi gelelim sistemin işleyişine ve ambulansın özelliklerine. 112 Acil Yardım Ambulansları kamyonet kategorisine girmekte olup, dışı şeritlerle içi de gerekli tıbbi araç gereçlerle donatılmış sıradan birer araçtır. Trafikteki hız limitleri bir kamyonete tanınan hız sınırlarından farklı değildir. Sadece ambulans olması hasebiyle trafikte geçiş üstünlüğü vardır. Bu üstünlük de diğer araçların izni ile mümkündür. Bizler buna rağmen vicdani olarak kişisel riskler alarak hız yapmaktayız.

Sıradaki konumuz çağrı akışı ve ambulans ekibinin çıkışı. Acil yardım ihtiyacına binaen 112 arandığında İzmir'de bulunan komuta kontrol merkezi çıkmaktadır. Burada çağrı karşılayan arkadaşların en önemli görevlerinden birisi maalesef asılsız çağrılarla gerçek çağrıları ayırmak. Bu sebeple arayan kişi kendini iyi ifade etmeli, sakin olmalı, kısa ve öz cümlelerle durumu anlatmalıdır. Merkez,  çağrıyı aldığında o noktaya en yakın ambulans ekibini bilgisayar ekranında görerek ivedilikle yönlendirmeyi yapar. Vaka bilgilerini merkezden alan ambulans ekibinin çıkış yapmak için  en fazla iki dakikası vardır. Ve bu sürede çıkan ekip ivedilikle olay yerine ulaşır. Bizler özellikle ev adreslerine ulaştığımızda hasta yakınları karşılama yapmak için dışarı dahi çıkmamış oluyor. Ve ‘ne çabuk geldiniz' diyorlar.

 Bir diğer konu ilçemizde ki ambulans sayısı ve bekleme yeri. Değerli okurlar, ilçemizde iki adet ambulans bulunmakta ve 1 no'lu  Aile Sağlığı Merkezi içinde beklemekte, acil çağrılara buradan çıkış yapılmaktadır. Hastanenin arka sokağında bir vakaya gittiğimizde ‘iki adım yerden gelemediniz' diyen arkadaşların bu konuyu özellikle bilmesini istiyorum. Hastanede bulunan bir ambulans yok. Şimdi, iki adet ambulanstan birisi İzmir' e bir hasta götürdü diğeri de ilçemizin bir köyündeki hastaya gitti ise, en yakın ambulans Bayındır da, o da yoksa Ödemiş' tedir. İste o an “ Ambulans 20 dakikada geldi” diyen arkadaşlar haklıdır. Bunun dışında bekleme noktasında hazır bulunan ambulans ekipleri,  bırakın ambulansı, koşarak gelseler dahi 20 dakika sürmez. Lütfen bu konuda sabırlı ve sağduyulu olalım.

   Son bir konu. Olay yeri güvenliği ve tıbbi müdahale. Değerli okurlar, bizlerin gittiği vakaların büyük çoğunluğu adli olaydır. Bazen ıssız bir mecraya bazen silahlı çatışmaya bazen de kavga sonrası yaralanmalara gideriz. Ve gittiğimiz vakalara ulaşan ilk resmi ekip oluruz. Ve kolluk kuvvetlerinden olay yeri güvenliğini talep ederiz. Bir hastanın hayata tutunması kadar önemlidir bizlerin güvenliği. Olay yerinde sözlü ve fiziki şiddete (darp, küfür, hakaret) maruz kalırsak acil sağlık hizmetini sunamayız. Dünkü olayda, çalışmaya engel olunmuş buna rağmen ekibimiz elinden geleni yaparak hastanın naklini sağlamıştır.

   Son söz. Emin olun ki biz 112 çalışanları sizler için canımızı dişimize takıyoruz. Bundan dolayı vicdani rahatlığı bizlere hissettiren müteşekkir hasta ve yakınlarına bizlerde teşekkür ediyoruz. Bizlere hakaret, küfür ve fiziki şiddet uygulayanları da sağduyu ile aklı selime davet ediyoruz. Ve bu  güzel ilçenin güzel insanlarına hizmet etmenin hazzını her daim yaşıyor olduğumuzu da siz değerli okurlarımız aracılığıyla bildiriyoruz. Bizlere her zaman destek olan amirlerimize, sendika yöneticilerine basın mensubu arkadaşlarımıza ve siz değerli halkımıza teşekkürü bir borç biliriz. Sağlıcakla kalın. Saygılarımla.