Türkkan’ın ziyaretinde rahmetli eşi Reha Oğuz Türkkan’ın Türk dünyasında kazandırdığı eserler, yapmış olduğu bilimsel çalışmalar konuşuldu. Ord. Prof. Reha Oğuz Türkkan için övgü dolu sözlerle bahseden Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, nezaket ziyareti nedeniyle Zübeyde Ece Türkkan’a teşekkür etti.

REHA OĞUZ TÜRKKAN KİMDİR?

Reha Oğuz Türkkan, Halit Ziya Bey ve Saibe Hanım’ın çocuğu olarak, 12 Ekim 1920 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Reha Oğuz Türkkan’ın Tireli olan babası Halit Ziya Bey, Tapu Kadastro Genel Müdürü olmuş, kadastroyu Türkiye’ye getirmiş bir kişidir.

Türkkan, St Joseph ve Galatasaray liselerinde okuduktan sonra, üniversite eğitimi için Ankara’ya gitti. Ankara Üniversitesi, Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra master eğitimini İstanbul Üniversitesi’nde tamamladı. Türkoloji alanında Sobonne, psikoloji alanında ise Columbia Üniversitelerinde ihtisas yaptı.

Lise yıllarında, Gürem adlı Türkçü bir örgüt kuran Türkkan, 1939 yılında Ergenekon adlı dergiyi çıkarttı, fakat dergide yazan bir yazısından dolayı Ergenekon kapatıldı. Daha sonra sırasıyla Kitap Sevenler Derneği ve Bozkurt dergisini çıkarttı. Bozkurt adlı dergi, Hüseyin Nihal Atsız gibi pek çok Türkçü yazar barındırıyordu. Onlarla anlaşamayan Türkkan, daha sonra bu dergiden ayrıldı ve de Gök Börü adlı dergiyi yayınladı.

1944 yılında, Irkçılık-Turancılık davasında yargılandı fakat beraat etti.

“Sorularla Programlı Öğrenim” metodunun üç kurucusundan olan Türkkan, ABD’deki katkılarından dolayı “WHO’S WHO” (kim kimdir) ansiklopedisinde yer alan az sayıdaki Türk’ten birisi oldu. ABD’de kaldığı süre içerisinde NASA ile beraber çalıştı, psikoloji ve iş dünyasında uygulamaları ile ilgili çeşitki konferanslar verdi ve de İstanbul Ticaret Odası’nın gazetesinde iki yıl köşe yazarlığı yaptı.

Yerli ve yabancı basında binlerce makale, dizi ve araştırması yayınlanan Reha Oğuz Türkkan’ın, İngilizce, Fransızca ve Türkçe olarak yayımlanmış 41 kitap, 9 film ve 6 tv senaryosu bulunmakta.

Ece Zübeyde Hanım ile evli olan Türkkan’ın; Aslıhan, Ceylan, Tuğrul ve Alptunga adlarında dört çocuğu vardır.

Editör: Haber Merkezi