Tire Belediyesi işletmelerinden Toptepe Aile Gazinosu’nun zarar ettiği yönündeki iddiaları yanıtlayan Başkan Tayfur Çiçek, bahsedilen konunun “suni zarar” olduğunu belirterek, belgelerle konuştu.

 

Ercan ÇELİK



HABER VİDEOSU EN ALT KISIMDA

Geçtiğimiz hafta Tire’de yerel bir gazete çıkan haberde, Toptepe Aile Gazinosu’nun 985 bin lira zarar ettiği iddia edilirken, aynı haber içerisinde restoranın et alım ihalesinde de düşük teklif veren firma yerine daha yüksek teklif veren firmaya ihalenin verildiği iddiası ortaya atıldı.

 

“BELEDİYENİN HİÇBİR İŞLETMESİ ZARAR ETMİYOR”

Bu iddialar karşısında HaberTire Gazetesi’ne özel açıklama yapan Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, “Son günlerde bazı ehil olmayan insanların, medyayı ve toplumu yanıltma adına yaptıkları siyasi açıklamalar var. Bunlara cevap verme zorunluluğu doğdu. Belediyemizin işletmelerinin hiçbir zarar etmiyor.  Bu zarar kağıt üstündedir. Bunu defalarca izah ettik. Belediye bütçelerinin görüşülmesi belediyeler yasasına göre yaklaşık 1 ay sürer ve yapılan görüşmeler topluma açıktır. Ayrıca belediyenin kendi iç denetlemesi vardır. Bunun yanında yapılan tüm hesaplar sayıştaya gider. Sayıştay tarafından da her yıl denetleniriz.” şeklinde konuştu.

 

“SUNİ ZARAR”

Geçmişte belediyenin olan sonradan özelleştirilen bazı işletmeler olduğunu dile getiren Çiçek, “Atatürk Parkı, otobüs işletmesi, soğuk hava deposu gibi bu işletmeler özelleştirilince burada çalışan personel belediyenin diğer birimlerinde görevlendirildiler. Toptepe’de, çalışıp da oradan maaş alan sadece 3 kişi var. Diğer 9 kişi Toptepe’de çalışmadığı halde Toptepe’nin bordrosundan maaş almaktadır. Bunları topladığımızda 53 bin 750 lira yapıyor. Bu rakam 12 ayda 645 bin lira oluyor. Ayrıca bu arkadaşlarımızın sendikal haklarından doğan giderleri var. Kişi başına 15 bin 200 liradan 136 bin 800 lira yapar. Hepsini topladığımızda 781 bin 780 lira. Bu arada emekli olanlar da var tabi ki. Emekli olanlar da Toptepe gelir gider hesaplarına işlendiği için 2 kişi de emekli olduğunda 160 bin lira burada var. Toplam 941 bin 780 lira gibi bir rakam bu kişiler belediyenin başka birimlerinde çalıştığı halde Toptepe’nin hesaplarında gider olarak görünmektedir. ‘Suni Zarar’ dedikleri şey de budur. Biz bunu defalarca izah ettik. Bu arkadaşlar Toptepe’de olmasa belediyenin başka birimlerinde görünecek, maaşları o birimlere işlenecekti.” Dedi.

 

“TOPTEPE GURURUMUZDUR”

Bu iddiaları “çamur atma çabası” olarak değerlendiren Başkan Çiçek, “Defalarca anlatılmasına rağmen konuyla ilgili bilgisi olmayan insanlar, bu konuda kamuoyunu yanıltmaya çalışıyorlar, bize zarar vermeye çalışıyorlar. Toptepe bizim gururumuzdur. Yerli yabancı herkesin takdirini almakta, ilgisini çekmektedir. Bizde zarar eden hiçbir kurum yoktur. Ama elimizdeki işçilerin farklı bordrolorda görünmesi böyle bir suni zarar tablosuna yol açmaktadır.” Dedi.

 

“YASAL HAKKIMIZI ARAYACAĞIZ”

Bu iddiaları ortaya atanlar ile ilgili yasal yollardan haklarını arayacaklarını dile getiren Tayfur Çiçek, “İnatla bile bile ‘Toptepe zara ediyor’ diye bu konuda kamuoyunu yanıltmaya çalışan kurumlar hakkında gerekli yasal haklarımızı da arayacağız. Rakamlar ortada, denetlemeye açığız. Bütün meclis üyeleri bu hesapları, kitapları 1 ay boyunca inceliyor.” Dedi.

 

“BELEDİYE MENFAATLERİNE TERS BİR İŞE İMZA ATMAM”

Aynı haberde yer alan bir diğer çarpıcı iddia ise Toptepe Aile Gazinosu için yapılan et alım ihalesinin daha düşük teklif veren bir esnaf yerine daha yüksek teklif veren başka bir esnafa verildiğiydi. Konuyla ilgili olarak da yanıt veren Çiçek, “Konuyu haber alır almaz derhal ihale komisyonundaki arkadaşları çağırdım. Olayın açıklamasını istedim. Daha önce bu ihaleyi ben bizzat iptal etmiştim. Sebebi de aynı esnafın ihaleye 3 dakika geç kalmasıydı. ‘3 dakika için bir esnaf ihale dışı bırakılmaz’ diye düşündüm ve mevcut ihaleyi başka biri alacakken, iptal ettim. İhale tekrarlandı. Bu kez aynı esnaf zamanında geldi ama ihalede bir dosyanın içinde olması gereken evraklarda eksikler olduğunu, toplama çıkarma yanlışları olduğunu arkadaşlarım beyan ettiler. Bu ihalelerin hepsi kamu ihale kurumunun denetiminden geçiyor. En ufak bir yanlış Ankara’dan döner. Arkadaşlarım asla yanlış yapmaz. O esnaf arkadaşımız da sözlerine dikkat etsin. Yaptığı suçlama yüzünden yarın mahkemede boynu bükülür, tazminat ödemek zorunda kalabilir. Kimsenin kimseyi karalamaya hakkı yok. Benim tavsiyem, önce bir ihaleye nasıl katılınması gerektiğini, ne gibi evrakların istendiğini öğrenmeleridir. İstenenleri yerine getirsinler, ondan sonra belediyemizin 1 kuruş menfaati varsa tabii ki ihaleyi 1 kuruş aşağı veren alacaktır. Örneğin 3 trilyonluk Bedestan ihalesinde belediyenin 7 milyarlık menfaati için diğer firmayı tercih ettik. Belediyenin menfaatlerine ters düşecek bir iş ya da işleme ne arkadaşlarım ne de arkadaşlarım imza koyarız.” dedi.



HABER VİDEOSU:


Editör: Haber Merkezi