AYDIN (İHA) – Adnan Menderes Üniversitesi Sivil Toplum Kuruluşları Araştırma ve Uygulama Merkezi (STOKAR) 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimleri öncesi Aydınlı seçmenlerin eğilimlerini ölçtü.

STOKAR tarafından gerçekleştirilen “Aydın İli Seçmen Eğilimleri Araştırması” raporu kamuoyuyla paylaşıldı. Aydın’ın merkez ve 4 büyük ilçesinde 58 anketörle yapılan ankette 2 bin 335 kişiye seçim öncesi görüşleri soruldu. Yüzde 86 katılım oranı yakalanan ankette seçmenlere “Cumhurbaşkanlığı seçimi yarın yapılsa oyunuzu kime verirsiniz?”, “Milletvekilliği seçimlerinde hangi partiye oy vereceksiniz?” ve “Önceki seçimde hangi partiye oy verdiniz?” soruları yöneldi.

Aydın İli Seçmen Eğilimleri Araştırması; Adnan Menderes Üniversitesi Sivil Toplum Kuruluşları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından Mayıs ayında Aydın ilinin merkez ilçesi Efeler ve nüfus bakımından en büyük üç ilçeleri olan Didim, Kuşadası, Söke ve Nazilli’de 2 bin 335 kişi ile gerçekleştirildi. Yüzde 95 güven aralığında yüzde 2.5 hata payı ile çalışılan anket formu, 58 anketör tarafından yüz yüze uygulandı.

CHP Aydın’da 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde yüzde 40.1 oranında oy almıştı. Açıklanan anket sonuçlarında oy oranındaki bugünkü düşüşün İYİ Parti’ye kayan oylardan kaynaklanıyor olabileceği ifade edildi. Diğer yandan AK Parti, 1 Kasım seçimlerinde yüzde 34.4, MHP yüzde 15.5, HDP yüzde 7.3 oy oranına sahipti. 7 Haziran seçimlerinde ise CHP yüzde 40.7, AK Parti yüzde 29.7, MHP yüzde 17.9, HDP yüzde 9.1 oy almıştı.

STOKAR tarafından açıklanan Aydın İli Seçmen Eğilimleri Araştırması raporu sonucunda şu ifadelere yer verildi: “Başkanlık seçiminde Erdoğan’ın oyu yüzde 31, AK Parti’nin milletvekili seçimlerindeki oyu ise yüzde 29. Aradaki fark MHP’nin Erdoğan’a kazandırdığı oylar. Ancak MHP’nin oyu yüzde 10. Tüm MHP’nin oyu Erdoğan’a gitseydi, Erdoğan yüzde 39 oy alacaktı. Araştırma sonuçlarına göre milletvekilliği seçiminde MHP’ye oy vereceklerin çoğu Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’a oy vermeyecek. O oylar Akşener’e gidiyor. Akşener başkanlık seçiminde yüzde 18 oy alıyor. İYİ Parti’nin milletvekilliği seçimindeki oy oranı ise yüzde 13. Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki Akşener’in İYİ Parti’ye oranla sahip olduğu 5 puanlık farkın MHP’den geldiği görülüyor.

AK Parti içinde yüzde 9, CHP içerisinde yüzde 11 İYİ Parti firesi var. CHP ve AK Parti arasında her iki taraflı olarak oy geçirgenliği tahminlerin ötesinde görünüyor.

Buna karşılık AK Parti’den HDP’ye geçiş oldukça düşük. Bir kısım tahminde de AK Parti’nin Kürt seçmeninin HDP’ye geçeceği düşünülüyordu. En azından Aydın için böyle bir durumun söz konusu değil.

CHP, HDP’ye verdiği emanet oyları geri alıyor. Ancak CHP seçmeni, bir önceki seçimde HDP’ye verdiği oydan daha fazlasını bu seçimde İYİ Parti’ye veriyor. CHP’den yüzde 4 oyun AK Parti’ye gittiği görülüyor.

MHP hariç tüm partiler oylarının yüzde 70-72’sini korumayı başarmış. Beklenildiği gibi İYİ Parti’nin etkisi MHP’de hissedilmiş. Geçen seçimde MHP’ye oy veren ancak bu seçimde İYİ Parti’ye oy vereceklerin sayısı tüm MHP seçmeninin yüzde 20’sini oluşturuyor. MHP’nin oy erozyonu sadece İYİ Parti’den ile ilgili değil, CHP ve Ak Partiye toplamda yüzde 15 oy kaptırıyor. DP’nin CHP’den aldığı emanet oylar CHP’ye dönüyor ancak ilginç olan HDP önceki oyunun yüzde 8’ini AK Parti’ye kaptırıyor. Bu seçmen grubu muhtemelen muhafazakar Kürt seçmenler”
Kaynak: iha