Ercan ÇELİK

Olay gece saat 01:00 sıralarında meydana geldi. Türkocağı Caddesi Bakırlı Çeşme Sokak’ta bulunan ve yüzyıllara meydan okuyan tarihi Karcı Konağı’nda bir anda yangın başladı. Yangını gören mahalle sakinleri durumu hemen itfaiyeye bildirdiler. Yangına kısa sürede müdahale eden itfaiye ekipleri, binanın dört bir tarafından hemen müdahaleye başladılar. Yangın esnasında Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ve Tire İlçe Emniyet Müdürü Hasan Özge de olay yerine gelerek, söndürme çalışmalarını takip ettiler. Yangından yükselen alevler, neredeyse Tire’nin her yerinden görüldü.

Bu esnada olay yerine polis ve 112 ambulansları sevk edildi. Saatler süren söndürme çalışması sonucu kontrol altına alınan yangın, neyse ki çevredeki diğer konaklara ve evlere sıçramadan kontrol altına alınarak söndürüldü. Fakat tarihi binadan geriye pek bir şey kalmadı.

BUTİK OTEL OLACAKTI

1903 yılında yapılan tarihi konak, restorasyonu yapılarak, butik olarak hizmete açılmak üzere Tire Belediyesi tarafından satın alınmıştı. Restorasyon projesi hazırlanmış, 2015 yılında Tarihi Kentler Birliği tarafından “En İyi Restorasyon Projesi” ödülüne layık görülmüştü. Yakın bir zamanda restorasyonu tamamlanarak butik otel olarak hizmet verecekti.

PATLAMA İDDİASI

Yangının başladığı saatlerde patlama sesi duyduğunu ifade eden bazı mahalle sakinleri bir anda alevlerin yükselmeye başladığını ifade ettiler. Yangının çıkış sebebi henüz netleşmedi fakat elektrik kontağı şüphesi üzerinde duruluyor. Sebep, polis ve itfaiyenin yapacağı detaylı inceleme sonrası belli olacak.

BAŞKAN ÇİÇEK’TEN AÇIKLAMA

Yangını haber alan Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, hemen konağın olduğu Türkocağı Caddesi’ne geldi. Tarihi yapılar konusunda son derece hassas olan ve Tire’de pek çok tarihi mekanın tekrar ayağa kaldırılmasında büyük çabaları olan Başkan Çiçek, söndürme çalışmalarını yerinde inceledi. Son derece üzgün olduğu gözlenen Tayfur Çiçek HaberTire’ye yaptığı açıklamada, “İnşallah kasıtlı bir davranış yoktur. Bir belge bilgi olmadan peşin hükümlü olmak doğru değil. Bu bina Tire Belediyesi’nin tapulu malıydı. Niyetimiz burayı gerçeğe uygun olarak restore ettirmek ve fonksiyon kazandırıp gelecek nesillere böyle güzel bir yapıyı bırakmaktı. Birileri tarihi korumaya çalışırken birileri de yok etmek için elinden geleni yapıyor. Bir sürü sıkıntılı insan var. Bu bina kendi kendine yıllara meydan okudu. Şimdi restore ediliyor. 6 aydır restorasyon sürüyor. Çok mesafe alınmıştı. Böyle bir yangınla karşı karşıya kalıyor. Bunun etrafı kapatılmış vaziyette. Dışarıdan birinin içeri girip böyle bir şey yapması çok zor. Teknik bir sorun da olabilir. Yangını sebebi uzmanların incelemesi sonrasında belli olacak.” Dedi.

“PES ETMEYECEĞİZ! ASLINA UYGUN RESTORE EDİLECEK”

Böyle bir tarihin yerle bir olmasının son derece üzücü olduğunu ifade eden Başkan Çiçek, “Arkasındaki  “Sacide Hanımın Evi” olarak bilinen konak da daha önce yanmıştı. Onu arsa olarak almıştık. Kalıntıları var. Bu bina da malesef o kervana katıldı. Ama pes etmeyeceğiz. Çünkü bütün planları projeleri çizilmiş durumda. Büyükşehirin de bu kazadan dolayı destekten vazgeçeceğini düşünmüyorum. Büyükşehirin desteğiyle bu restorasyon tamamlanacaktır.  Binanın yanması projenin sonlanacağı anlamına gelmez. Elimizde onaylı projeleri hazır. Aslına uygun tekrar restore edilecek.

Tarihi binadaki yangın için çevre ilçelerden de destek itfaiye ekibi istendi. Ekipler, sabah saatlerine kadar soğutma çalışmalarını sürdürdü.

Editör: Haber Merkezi