Tire’de yıkım gerginliği yaşandı. Arazisinin içine yaptırdığı tek göz depo-barınağı yıkmak için gelen Belediye ekiplerini, yaptığı binayı yıkmaları halinde, üzerine benzin dökerek yakmakla tehdit ederek engelleyen vatandaş, yaklaşık 2 saat süren gerginlik ve ikna çalışmaları sonrasında ‘yıkımın yapılmayacağı’ sözünü alarak, eyleminden vazgeçti.

Ergün ÇELİK

HABER VİDEOSU EN ALT KISIMDA

Tire Karacaali Mahallesi Kızçeşmesi Mevkiinde yan yana arazileri bulunan ve arazilerinin içine bir göz odadan oluşan depo ve kısa süreli barınak işlevlerinde bulunması için yapı inşa eden İlhami Aksu, Hasan Yumuşak ve Yusuf Kutun isimli üç vatandaşın, Tire Belediyesi ile bir haftadır yaşadıkları yıkım gerginliği krize dönüştü. 
Geçtiğimiz hafta, Belediye’ni yetkili mercileri tarafından alınan yıkım kararını uygulamak için bölgeye giden ve bahçe sahipleri ile gerginlik yaşayan yıkım ekipleri, bu vatandaşlardan Yusuf Kutun’un tek göz damını yıkmış, diğer iki vatandaşın direnci karşısında geri adım atmıştı. 
ÜSTÜNE BENZİN DÖKÜP, ELİNE ÇAKMAK ALDI
Geçen hafta içinde yaşanan bu gerginlik, dün öğlen saatlerinde bir kez daha yaşandı. Arazi sahibi vatandaşlardan İlhami Aksu, yapmış olduğu tek göz yapısını yıkmak için bölgeye Belediye yıkım araç ve ekiplerinin geldiğini görünce, arazisinin bahçe kapılarını kilitleyip, eline bir pet şişe dolusu benzin ve bir de çakmak alarak tek göz odasının üstüne çıktı.

AYNI AKIBETİ BEKLEYEN KOMŞULARDAN AKSU’YA DESTEK 
Bitişikte bulunan ve aynı sıkıntı ile karşı karşıya olan bahçe komşusu Hasan Yumuşak’da  Aksu’ya destek verdi. Hasan Yumuşak kendi yapısının üstüne çıkarken, eşi Hüdaye Yumuşak ise Aksu’nu bahçesinde, İlhami Aksu ile birlikte yıkım ekiplerine direndiler.
EŞİ VE ÇOCUKLARI GÖZ YAŞLARI İÇİNDE TAKİP ETTİ
Tek göz damın üstüne çıkan ve üstüne şişedeki benzinin büyük bölümünü döken İlhami Aksu, yıkım ekiplerinin damını yıkması veya birilerinin kendisine yaklaşması halinde çakmağı çakıp kendini yakacağı tehdidine bulunarak kimseyi kendine yaklaştırmadı.
Delirmişçesine bağıran ve birilerinin yaklaşması halinde kendini yakacağını belirten İlhami Aksu’nun, bu durumu, aile üyeleri ve yakınları tarafından kaygılı bir şekilde ve gözyaşları içinde takip edildi. Sonrada olay yerine gelen Aksu’nun eşi Şadiye Aksu’nun bir ara fenalaşır gibi olduğu görüldü. 

“BEN KANUNSUZ BİR İŞ YAPMADIM”
“Ben bir suç işlemedim”, “Ben kanunsuz bir iş yapmadım”, “Belediye Başkanı verdiği sözü tutsun”, “Yanı başımızda ruhsatsız iki katlı ev var, ona niye dokunmuyorlar” gibi laflar eden ve iddialarda bulunan İlhami Aksu, Belediyenin kendisi ve komşuları gibi garibanlara güç yetirdiği iddia ve suçlamasında bulundu. Bahçesinde fidan yetiştirdiğini ve hayvan baktığını ve bunu da yıllar içerisinde yaptığı birikimlerle sağladığını, alın teri ile alıp yaptığını belirten Aksu, “Bu nokta sözün bittiği nokta. Yasaları didik didik inceledim. Benim bir göz depo olarak kullandığım yapıyı kimsenin yıkmaya hakkı yok. Ben öğretmen olarak bu devlete 25 yıl hizmet verdim. Yıkım kararından sonra gerekli yerlere gerekli açıklamaları yaptım. Durumu izah ettim. Fakat geldiğimiz noktada beni buna mecbur ettiler. Ben haklı davam için bunu yapıyorum.” diyerek ifade edip, tepkisini ve neden böyle yaptığını açıklamaya çalıştı. 

DAVUTOĞLU VE BOLPAÇA’NIN İKNA ÇABALARI SONUÇ VERDİ
Gerginliğin büyümesi üzerine bölgeye Jandarma ekipleri, ambulans ve itfaiye ekipleri sevk edildi. İlçe Jandarma Komutanı Yzb. Emre Davutoğlu ile Belediye Zabıta Müdürü Tarık Bolpaça bölgeye gelerek, eylemci bahçe sahibi ile görüşüp ikna etmeye çalıştılar. 

BAŞKAN’DAN “YIKILMAYACAK” SÖZÜ ALDIKTAN SONRA İNDİ
Kaymakam Mehmet Usta ve Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ile telefondan görüşen Davutoğlu ve Bolpaça, yeni bir görüşme ayarladıklarını ve yıkım ekiplerini geri çektirdiklerini, Başkan’ın binanın yıkılmayacağı yönünde söz verdiğini belirttiler ve 1, 5 saatlik bir ikan sürecinden sonra Aksu’yu çıktığı damdan indirip elindeki benzin şişesi ve çakmağı aldılar ve üzerindeki benzinli elbiseleri değiştirdiler. Daha sonra sağlık ekibi Aksu’ya müdahalede bulunup sakinleştirmeye çalıştı. Gerginlik, bu şekilde kötü bir durum yaşanmadan atlatıldı.




















HABER VİDEOSU:

Editör: Haber Merkezi