İzmir’in Bayındır ilçesinde yaklaşık 2 gündür süren orman yangınında tüm çabalara rağmen alevlerin önüne bir türlü geçilemiyor. Salı günü, Lütüflar ve Kızılkeçili mahalleri arasında henüz belirlenemeyen bir nedenle başlayan orman yangını yaklaşık 300- 400 hektar alanda etkili oluyor. Yanan çam ağaçlarından fırlayan kozalaklar yüzünden söndürme ekipleri yangını kontrol altına almakta zorlanıyor. Yangına 7 helikopter, 3 uçak ve yüzlerce arozöz ve itfaiye ekibi karadan ve havadan aralıksız şekilde müdahale ediyor. Söndürme çalışmalarına, 2 bini aşkın personelin yanı sıra yangın tehdidi yaşayan köylülerde gönüllü olarak katılıyor. Alevler, Manisa’nın Turgutlu ilçe sınırlarına doğru ilerlerken, zaman zaman hızını arttırarak fırtınaya dönüşen rüzgar söndürme çalışmalarını ise olumsuz etkiliyor.  Perşembe sabah saatlerinde  Kızılkeçli, Sarıyurt ve Lütuflar mevkiinde kontrol altına alınan alevlerin ardından bazı bölgelerde soğutma çalışmalarının devam ettiği öğrenildi. Binlerce çam ağacının yanı sıra, Kızılkeçi’deki zeytinlik alanların da küle döndüğü yangında zararın maddi boyutu alevler söndürüldüğünde ortaya çıkacak.

“HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALDIK”

Yangının etkili olduğu bölgede incelemelerde bulunan Bayındır Kaymakamı Barbaros Baran, söndürme ekiplerinin müdahalelerinin sonuç vermeye başladığını ancak atım yapan kozalakların ekiplerin işlerini güçleştirdiğini ifade etti. Kaymakam Baran, “Can kaybının olmadığı yangında vatandaşlarımızın güvenliği için her türlü tedbiri aldık” dedi.  Bölgeye 2 gün önce gelerek, çalışmaları yerinde izleyen Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Zeki Temur ise zaman zaman helikoptere binerek, yangın bölgesini havadan inceledi.
 
 

FIRLAYAN KOZALAKLAR YANGINI BÜYÜTÜYOR
 
3 gündür ekibiyle birlikte yangın alanında vatandaşları yalnız bırakmayan AK Parti Bayındır İlçe Başkanı Uğur Demirezen, “Zaman zaman 3-4 koldan ilerleyen yangın Perşembe sabahı itibarıyla 1 kola düştü. Eğer etkili kozalak atımları olmazsa ekipler yangını kısa sürede kontrol altına alabilir. Söndürülen yerler, ağaçlardan 100- 200 metre uzağa fırlayan kozalaklarla tekrar yanıyor. Arkanızı döndüğünüzde yeni bir yangınla karşılaşıyorsunuz” diye konuştu.

“DOĞA YOK OLDU”

Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli ise “Yangın, Manisa Turgutlu’nun mahallelerine ve Ödemiş’in Kerpiçlik Mahallesi’ne doğru ilerliyor. Orman Teşkilatı’nın 2 bin 500’e yakın işçisi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 300 kişilik ekibi aralıksız çalışıyor. Ayrıca Ege Bölgesi’nin dört bir yanından belediyelerin tankerleri ve ekipleri burada ancak henüz kontrol sağlanmış değil. Dün akşam Lütuflar-Kızılkeçili yolu kapandı. Yanacak bir şey kalmayınca yol açıldı.  Her şey küle döndü.  Bu ormanlar atalarımızdan bizlere miras kaldı.  Ne yazık ki bizlerden çocuklarımıza bırakacak bir miras kalmadı. Doğa yok oldu. Üzüntümüz büyük. Şu ana kadar tek tesellimiz can kaybının yaşanmaması. Bir bölgede söndürme çalışmaları sürerken, fırlayan kozalak ve savrulan közlerle yangın başka bir bölgeye sıçrıyor. Bu durum rüzgarla birlikte söndürme çalışmalarını güçleştiriyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi