Tire’de Fahri Trafik Müfettişi tarafından kendisine yazılan cezaya itiraz eden bir vatandaş, mahkeme tarafından haklı bulunarak cezayı iptal ettirdi.


Ergün ÇELİK

Tire Belediyesi Zabıta Müdürü Tarık Bolpaça’ya 2013 Yılı’nın Ağustos Ayı’nda  Portakal Pazarı Mevkii’ndeki kavşakta kırmızı ışıkta geçtiğine dair 166 TL ceza yazılmıştı. Kimliği gizli tutulan Fahri Trafik Müfettişi tarafından yazılan ceza, o tarihten yaklaşık bir hafta sonra Zabıta Müdürü Bolpaça’ya posta yolu ile tebliğ edildi. Eline ulaşan trafik cezasını görünce neye uğradığını anlamayan Bolpaça, cezanın yazıldığı tarih ve saatte bahsedilen yerde olmadığını iddia ederek soluğu mahkemede aldı. Elindeki ceza makbuzu ile Tire Sulh Ceza Hakimliği’ne giden Bolpaça, burada hukuk mücadelesini resmen olarak başlattı. Mahkemeye verdiği savunmada kendisinin de bir devlet memuru olduğunu ve trafik kurallarına karşı çok hassas olduğunu belirten Bolpaça, mahkemeden cezanın iptal edilmesini istedi.

MAHKEME BİR BUÇUK YIL SÜRDÜ
Resmi olarak başlatılan hukuk mücadelesi yaklaşık olarak bir buçuk yıl sürdü. Tarık Bolpaça, Bir buçuk yıl içinde olayla ilgili 3 ayrı mahkemeye çıktı. Mahkeme, tanıkların dinlenmesi ve Bolpaça’nın sunduğu haklı gerekçeleri göz önünde bulundurarak cezanın iptaline karar verdi. Böylelikle Tire Zabıta Müdürü Tarık Bolpaça, başlattığı hukuk mücadelesinden zaferle ayrılarak kendisine yazılan haksız trafik cezasını iptal ettirmeyi başardı. 

İŞTE MAHKEME’NİN VERDİĞİ O KARAR
Kararına itiraz edilen kurumun mahkememize hitaben yazdığı 26/09/2013 tarihli cevabi yazısında, Fahri Trafik Müfettiği tarafından 24/08/2013 günü tanzim edilen ceza tutanağının incelenmesinde 24/08/2013 günü saat 22:10 sıralarında kırmızı ışık ihlali tespit edildiği ve ceza tanzim edildiğinin bildirildiği görüldü. 

Torbalı Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nün 24/08/2013 tarih ve 03371508 sayılı Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı ile itiraz edene kırmızı ışık ihlali nedeni ile 166 TL idari para cezası uygulanmış ise de, mahkememizce yapılan değerlendirme sonunda, itiraz edenin haklı görülen gerekçeleri ve tanık beyanı neticesinde itirazın kabulü ile idari yaptırım kararının hukuka aykırı olması nedeniyle kaldırılmasına karar verilmiştir. 

Editör: Haber Merkezi