Uzun bir aradan sonra yeni yazımla farklı bir konuya değinmek için merhaba değerli dostlar. Hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen cep telefonları ve işleyişlerinden bahsedeceğim. 1994 yılında Türkiye’de ilk olarak cep telefonu kullanılmasının üzerinden neredeye 20 yıla yakın bir süre geçmiş bulunmakta. Birbirini kovalayan yıllarda inanılmaz bir çılgınlıkla yeni modeller arka arkaya gelmişken, cihazların geneli aynı tabana ve temele sahip kalıplara sıkışmış modellerdi. Tek satır ekrandan çok satırlı ekranlara geçilmesi, polifonik zil sesleri olaya ayrı bir heyecan katarken, renkli ekranlar ise filmin bittiği yer gibi görünüyordu…  Cepten interneti, mega mega piksel kameraları, gps sistemlerini, müzik dinlemek gibi bugün bize normal gelen şeyleri ağzına almak ise kimsenin aklının ucundan geçmeyecek kadar uçuk fikirlerdi…


Girişimizi nostaljik yapmışken lafı yavaş yavaş android dünyasına getirdiğimi sanıyorum anlamışsınızdır. Paket yazılımları kullanan cihazların inadı 2000 li yılları da rahatlıkla aşmışken 2007 senesine gelindiğinde bir açık kaynak firması Linux tabanlı mobil işletim sistemini yayımladığını duyurdu.30 dan fazla teknoloji firması tarafından ise yeşil ışık yakılan bu yeni sistem hayatımıza öyle hızlı bir giriş yaptı ki diğer sistemlerinin nasıl ortadan kaybolduğunu göremedik bile. Günümüzde kendi kullandığımız cihazlarda dâhil çevremizde hemen hemen herkesin kullandığı telefon artık Linux tabanlı androidle çalışmakta… Tabi bu başarı da Google adını söylemeden geçemeyeceğimiz bir şirket…  Şimdi gelelim bu sistemde işe yarayacak, iş görecek, işlerimizi kolaylaştıracak ve hatta eğlencelik bazı yazılımlardan bahsetmeye… 


”500px” Fotoğrafçılıkla ilgileniyorsanız güzel bir paylaşım sitesinin android için uygulaması.

“9GAG” eğlencelik.                                                 

 “Ace Fishing”  balık tutmaya bayılıyor ama vakitsizlikten ava çıkamıyorsanız tam size göre.

“Adobe Reader” birçok kişi tarafından bilinen temel PDF görüntüleme aracı.

“Antutu Benchmark” cihazınızın sistem özelliklerini görebileceğiniz ve isterseniz test edebileceğiniz faydalı bir yazılım

“Automatic Call Recorder” yaptığınız telefon görüşmelerini kaydedip tekrar dinleyebileceğiniz bir program

“Battery Doctor” yeni nesil cihazlarda başa bela olan pilin hızlı tükenmesine mani yardımcı bir uygulama,

“CIA” internet bağlantısı kullanarak rehberinizde kayıtlı olmayan numaraların çevrimiçi arama yapıp anlık olarak size sunan program çeşidi

“Clean Master” telefonunuzun çöplüğe dönmemesi için ara sıra tarama iyi gelir…

“Color Note” unutkan biriyseniz işinize yarayacaktır.

“CoPilot” hatırı sayılır bir navigasyon uygulaması

“Duolingo” dil öğrenimi ve geliştirilmesi için inanılmaz faydalı bir program.

“ebrosür” konumunuza yakın mağazaların insertlerini ve ürün kataloglarını incelemenizi sağlayan akıllıca bir yazılım.

“ElectroDroid” elektroniğe ve bu tip işlere meraklıysanız eliniz ayağınız olacak.

“Navfree” bir başka navigasyon uygulaması. “Sygic” de unutulmamalı…

“Paperama” ise origami meraklıları için…

“QR Droid” çeşitli ürünlerin üzerinden olan kare kodları okumanız için gerekli program.

“Speedometer” Gps sinyali üzerinden hızınızı gösteriyor. “SwissArmyKnife” ise bir çok faydalı ek yazılımı bünyesinde bulunduruyor… “Trafi Türkiye” ise büyük şehirlerde hayatı kolaylaştırıyor.

“Tuneln Radio” haddi, hududu olmayan bir radyo dinleme programı.

“Walk Band” ise müzik çalmaya doyamayacağınız birçok enstrümanı bünyesinde bulunduruyor.

“X-Plore” cihazınızın dosya yöneticisini solda sıfır bırakacak bir dosya görüntüleme aracı

“Zello” ise bas konuşu ücretsiz hale getiren tadına doyulmaz bir sanal telsiz…

“WhatsApp” ise son olarak geçtiğimiz günlerde Facebook tarafından satın alınmış sizi şekil ve biçimde eşinize dostunuza bağlayan mesajlaşma aracınız…


Hâlihazırda android markette bir milyondan fazla uygulama dolaşırken unuttuklarımız elbette olur. Onları da aklınıza gelirse siz değerli okuyuculardan duymak isteriz… Zira yazımız bir hayli açık kaynak oldu, olayın doğasına uysun… Saygılarımla…