Merhaba değerli okuyucular.

Her sene, yılbaşına yakın gazeteler televizyon kanalları o yılın önemli olaylarından derleme bir haber turu sunarlar bizlere.  Siyasette ne olmuş, magazin dünyasında neler olmuş gibi standart konular… Bende teknoloji hususunda bunu yapayım, 2012 nin teknolojik olaylarını özetle sizlerle buluşturayım dedim…  Dilimiz döndüğünce başlayalım bakalım…

2012’nin belki de en sıra dışı gelişmesi Rusya’nın bir numaralı arama motoru Yandex’in ilk yatırım ülkesi olarak Türkiye’yi seçmesini sayabiliriz.  Yandex’in dünyaya açılma planının ilk ayağı olarak Türkiye’ye adım atmasıyla birlikte alanının hakkını verdiğini söyleyebiliriz. Türkçe olarak hizmetlerini sunmasının güzelliği bir yana arama motoru olarak gayet başarılı dersek yanlış olmaz. Google tarafından bir türlü Türkiye’de başlatılmayan anlık trafik bilgilerini sunduğu harita hizmeti ve sokak görünümü hizmeti gayet etkileyici. Buyrun Size Saat Kulesi >>

 

 

12 Gb gibi hatırı sayılır bir bulut depolamayı, ve sınırsız alanıyla e-posta servisine girmiyorum bile…

Apple tarafından geliştirilen Siri sistemi bizi 80 li yıllarda yayımlanan Kara Şimşek dizisindeki diyalogları hatırlamamıza ve tebessüm etmemize sebep oluyor. Iphone ve ipad gibi cihazlarda kullanılan sistemle cihazınıza arkadaşınıza soru sorar gibi sorular sorup cevaplar almanız mümkün. Kısaca özetlemek gerekirse “konuşma tanıma teknolojisi” olarak bahsedebiliriz. Geçenlerde kullandığım ipadle resmen insanmış gibi muhabbet etmeme sebep olmuştur bilhassa bu olay. Yanıma şemsiye almalı mıyım diye sorduğunuzda o anki konumunuza yakın hava tahminini bir çırpıda gösteren akıl küpü sanal yardımcı. Ya da karnım acıktı dediğinizde yakınlarınızdaki mekanları gösteriyor. Tek kusuru var henüz Türkçeyi desteklemiyor…

 

 

Bir diğer yeniliğinde telefon, tablet ve tv ler için geliştirilen ekranların 2012 yılında da bir adım öteye gitmesine değinebiliriz… Ekranlar esnek ve bir kâğıt inceliğinde tasarlanmaya başladı ve birçok alanda kullanıma hazır hale geldi. 1 yıl önce 2 binliraya aldığımız televizyonların şimdi 800 TL ye neredeyse üstüne bir de otomobil hediye edilerek satılmaya başlamasından yeni bir şeylere yer açılıyor olması muhtemel diyorum.

 

 

Öte yandan hep başarılardan bahsedecek değiliz. Google+  hizmetinin Google’ın yaşadığı en büyük hayal kırıklığı olarak söyleyebiliriz. Zira facebook ve twitter kullanan büyük bir kitle google+ ‘a ısınamadı.  Ve bende inceden bahsedeyim dedim…

 

 

Dial-up internet erişiminden adsl’e geçişimizin şaşkınlığı azar azar devam etsede ve 8 mbit hızı tastamam görünce şaşırsakta dünyanın gelişmiş ülkeleriyle birlikte canım ülkemiz Türkiye’de fiber internet hızına geçmiş bulunmakta. Saniye de 1000 megabitleri gören bu teknoloji TTNET ve Turkcell Superonline tarafından verilirken ne yazıkki güzel Tire’mizde henüz altyapı uygun değil… Adsl’e şükür derken listemizde Fiber internetinde ümit vaat ettiğini belirtelim…

 

 

Hergün gelişen dijital yenilikler, bilmem kaç megapiksel fotoğraf çeken fotoğraf makineleri, her cepte bir fotoğraf makineli telefon, bir sürü doküman, evrak vs derken dama diyen disk kapasitesine dünya bulut bilişim adında bir sistemle çözüm getirdi. Bu sene içinde ülkemizde de bu hizmeti sunan firmalar olduğunu belirtelim. Bulut Bilişim hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız >>

 

#katilkim

Gibi bir yazı gördüyseniz televizyon dizilerinin ya da programlarının alt köşesinde bu twitter üzerinden o konu hakkında fikir beyan etmenin kısa yolu olarak özet geçeyim. “Hashtag”.Türkiye’de suskunlar dizisi tarafından ilk kez kullanılan bu olay daha sonra neredeyse tüm programlar tarafından alışılagelmiş hale getirildi… Nisan 2012 den beri…

Aklımıza gelenleri dilimizin döndüğünce paylaşalım dedik. Herhangi bir yanlışlığımız olduysa affola…

En derin saygılarımla…