Bazı zamanlar yorumcu arkadaşlarla ve Tire Halkı ile 112 Çağrı Merkezi arandığında İzmir yerine neden direk Tire çıkmıyor diye diyaloglarımız oluyor.Acaba ambulansın böylelikle daha da çabuk ulaşması sağlanamaz mı? Diye düşünüyoruz.

Bu mümkün değil arkadaşlar. Eğer böyle bir şey olursa,yani direk Tire de bulunan ambulans ekibine yönlenirse çağrılar,ihtiyacı olan bir çok kimse bu hizmetten yararlanamaz.Çünkü 112 çok suistimale uğrayan bir hat.Sadece İzmir İlinde günde onlarca asılsız ihbar ve sapıklık maksadı ile yapılan çağrılar var. Çağrınız Tire den karşılansa emin olun telefon çoğunlukla meşgul olacaktır.Maalesef Türkiye’de bir sürü gereksiz çağrı nedeniyle gerçekten ihtiyacı olan hastalara ambulans gönderimi gecikebiliyor.

Örneğin Van da 112 yi arayan vatandaş babasının rahatsızlandığını söyleyerek ambulans istiyor.Ve ekliyor ‘Ekip gelirken 5 ekmek bir kilo da yoğurt getirsin lütfen’. Öte yandan Malatya’nın bir köyünde otobüs e yetişmek isteyen şahıs hasta numarası ile ambulans çağırarak otogara en yakın sağlık kuruluşundan yetişiyor otobüsüne. Ve Tire Devlet Hastanesinde poliklinik randevusu alan hasta aklı sıra ambulansla giderse sıra beklemeyeceğini düşünerek arıyor 112 yi. Ve belki de bu çağrılar nedeni ile başka bir yerde kalp krizi geçiren şahıs kaderi ile baş başa kalıyor. Ve suistimal dolu bir 112 çağrısı,bir canın yok olup gitmesine sebep oluyor.

Yani değerli okurlar,hayat kurtaran 112 gereksiz aranırsa ucu ölüme kadar uzanabilen bir trajediye sebep oluyor. Bu yüzden toplum olarak bilinçlenmeli ve özellikle yarınımız olan çocuklarımızı bu konularda eğitmeliyiz. 112 tuşlarına bastığımızda bir canın hayata tutunmasına katkı sağlamış olmak mı, yoksa farkında olmadan bir canın yok oluşuna sebep olmak mı? mutlu edecek yüreğimizi.İşte bunun farkındalığını hissetmeli ve çevremize de hissettirmeliyiz.Diliyorum bu tuşları çevirmek zorunda kalmazsınız. Siz değerli okurlarımıza sağlık ve huzur dolu bir yaşam diler bu vesile ile içinde bulunduğumuz Ramazan-ı Şerifin hayırlara vesile olmasını temenni ederim.

SAYGILARIMLA…